Stofuitdrukking

Mensen, dieren, planten en dingen hebben niet alleen een vorm en kleuren, maar ook texturen. Het maakt een groot verschil of je een huid schildert of haren, zacht fluweel of hard metaal, warm hout of koele steen. Op allerlei manieren kun je die stofuitdrukking bewerken.

 

Het maakt hierbij ook uit welke materialen en technieken je gebruikt om bepaalde effecten te bereiken. Je kiest dus doelbewust voor potloden, houtskool, krijt, inkt, verf, penselen, paletmes, je vingers, een doezelaar, spons, enz.

Ook de manier waarop je het gereedschap hanteert is van belang voor het uiteindelijke resultaat.

 

Het leukste vind ik het bestuderen van je onderwerp en het avontuur aangaan met dat wat je ziet en voelt. Terwijl je met je hand over bijvoorbeeld een sinaasappel glijdt, of over wat schelpen, een stukje touw, enkele wasknijpers en voelt wat de textuur is, daarbij kijkt en observeert, vormen je hersenen er een beeld van en vormt zich in je gedachten een idee van hoe je dat het beste kunt weergeven: met zachte gladde streken van een groot penseel bijvoorbeeld, of juist arcerend met een potlood, misschien grover met een paletmes, nat-in-nat met een spons of aquarelpenseel.

 

Het blijft enerzijds een kwestie van leren en anderzijds ook van experimenteren en leren van mislukkingen. Gooi je mislukte werk niet teleurgesteld of gedachteloos weg. Je kunt het prima gebruiken als leermateriaal over hoe je iets nou beter níet kunt doen. En... soms ontdek je er later nog hele goede dingen in!

 

[omhoog]