Anatomie

Om een mens of dier overtuigend te kunnen tekenen of schilderen is een bepaalde kennis nodig van datgene wat (net) onder de huid ligt, zoals skelet, spieren, gewrichten en vet. Verder ook van haargroei en huidkleur en –structuur. Ook kennis van en inzicht in het mechaniek van het bewegen mag niet ontbreken. Allemaal interessante onderwerpen om nauwkeurig te bestuderen en vooral vaak en veel tekenend/schilderend te oefenen.

 

Voor een spiegel kun je al van alles over je zelf te weten komen door heel goed te kijken en precies na te tekenen wat je ziet. Met behulp van een anatomieboek kun je opzoeken hoe de onderliggende lagen in elkaar zitten (zie afbeelding - daar heb ik mijn eigen hoofd geanalyseerd). Van deelstudies, zoals de vorm van de neus of  mond of de opbouw van je eigen ogen, kun je verrassend veel leren.

 

Het is handig om een eigen anatomiemap met zelfgetekende studies samen te stellen. Het zelf tekenen en verzamelen van anatomische studies bevordert je geheugen en je voorstellingsvermogen.

 

[omhoog]